2016 FPV-kilpasarjan säännöt ja luokkajaot

Kisasäännöt

Radan portit pitää joko lentää läpi, ylittää tai alittaa, riippuen portista, sekä liput kiertää tietyltä puolelta. Jos ajaa portin ohi tai kiertää lipun väärältä puolelta, joutuu lentäjä kääntymään takaisin lentolinjan ulkopuolella ja yrittää uudelleen kiertää lipun tai lentää läpi portista.

Jokainen kilpailee omalla vastuullaan ja sitoutuu noudattamaan sääntöjä ja järjestäjän ohjeita. Varmistathan että vakuutuksesi sisältää vastuuvakuutuksen joka kattaa kolmansille osapuolille aiheutuneet mahdolliset vahingot.

Turvallisyyssyistä jokaista kisaajaan kohden on aina yksi ”spottaaja”, joka seuraa kisaajan kopteria kisan ajan ja ilmoittaa kisaajalla mahdollisista erikoistilanteista.
Edellisen lähdön kisaajat toimivat spottereina seuraavalle lähdölle.

Järjestäjällä on oikeus peruuttaa, siirtää tai muuttaa kilpailuaikataulua olosuhteiden niin vaatiessa. Kilpailija on velvollinen antamaan kilpailukalustonsa sääntöjenmukaisuuden selvittämiseksi tai vastalauseen esittämisen johdosta tarkistettavaksi.

Spotterin tehtävät

  • Ilmoittaa kaikille ulkopuolisista radalla/alueella, jolloin erä keskeytetään välittömästi.
  • Kertoa kisaajalle kierros/sijainti muihin kilpailijoihin nähden.
  • Kertoa kilpailijalle kun on kierrokset täynnä.
  • Ilmoittaa takaa tulevasta kierroksella ohittajasta.
  • Tuomaroida seuraamansa kilpailija ja ilmoittaa mahdollisista rikkeistä kilpailun tuomarille.
  • Ilmoittaa kilpailijalle jos hän missasi portin/lipun, jolloin kilpailija joutuu kääntymään takaisin ja yrittämään uudelleen.

Jos spottaaja ilmoittaa kisaajalle kierroksella ohittajasta, pyri antamaan tietä reilusti.

Jos kopteri tippuu maahan tai törmää esteeseen, on sallittua jatkaa vain jos omin voimin pystyy kisaa jatkamaan. Jos lennätystä ei voi jatkaa, voi kopterin voi noutaa vasta kun lähtö on käyty. Pois lukien tapaukset kun alkaa näkymään savumerkkejä torpin suunnasta.

Kun kisa osaltasi päättyy (kierrokset tai aika on täynnä), laskeudu ennalta määrätylle laskeutumisalueelle sovittua lentoreittiä pitkin. ÄLÄ JÄÄ LEIJUMAAN MAALIALUEELLE! Takaa saattaa tulla vielä kilpailijoita.

Kisaluokat

Avoin luokka

Avoimessa luokassa ei ole muita rajoituksia kuin maksimipaino ja tämäkin on vain turvallisuuden takia.

Unlimited-luokka

Vakioluokka

Vakioluokkaa ei kiinnostuksen vähyyden vuoksi toistaiseksi ajeta. Tilanne saattaa muuttua kauden kuluessa.

Tekniset säännöt ja rajoitteet

Radiolaitteet:

Ohjaukseen saa käyttää vain 2.4GHz taajuutta (taajuushyppely).
Kisassa saa käyttää videolähettimiä, joiden maksimi lähetysteho on 25mW.
HUOM! Lähetin tulee olla sijoitettu niin, että kanavat ovat helposti ja nopeasti vaihdettavissa!

Ajanotto

Kisajärjestäjältä saa kisan ajaksi käyttöön ajanottoon tarvittavan ”ponderin”. Kisakopterissa tulee olla ponderia varten 5V-jänniteliitäntä, ns. servo-liitin. Vapaa servo-portti FC:ssä tai vastarissa käy.

Ponderin mitat: 30x20x7mm. Johto on noin noin 75mm pitkä.

Esimerkki ponderin sijoituksesta

Katso ponderille valmiiksi kiinnitys paikka, mieluiten kopterin pohjasta. Kiinnitys onnistuu kaksipuolisella teipilla ja/tai nippusiteillä.

Käytetyt videotaajuudet

Käytössä on seuraavat Immersion/Fatshark -bandin kanavat:

  • 1 – 5740MHz
  • 3 – 5780MHz
  • 5 – 5820MHz
  • 7 – 5860MHz

Mikäli kilpailijan videolähetin aiheuttaa muille kilpailijoille oleellista haittaa, on lähetin vaihdettava. Jos lähetintä ei saada korjattua tai ongelmaa ei saada muuten ratkaistua, kilpailija suljetaan pois kilpailusta. Kilpailun järjestävät pyrkivät auttamaan ongelman ratkaisussa parhaansa mukaan.

Videolähetintä ei missään nimessä saa laittaa päälle varikolla kisan ollessa käynnissä. Ei edes eri taajuudella olevaa lähetintä. Jos haluaa säätää/huoltaa kopteriaan, tulee huolehtia ettei lähetin saa virtaa.

Jokaisessa kopterissa tulee failsafe olla säädettynä niin, että moottorit pysähtyvät radiosignaalin kadotessa!

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.